Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر زهرا نظری مهر مدیر مسئول رسانه خبری پول نیوز کتابی با عنوان آزادی بیان به چاپ رساند. در این کتاب با آزادی بیان در اسلام و اعلامیه جهانی حقوق بشر، آزادی بیان در قانون اساسی و آزادی بیان در اسناد بین المللی آشنا می‌شوید. این کتاب در ۵ آبان سال ۱۳۹۹، ۱۰۰۰ نسخه به چاپ رسیده است. آزادی بیان یعنی آزادی اندیشه و عقیده، به مفهوم دیگر آزادی بیان ابزاری است برای رساندن اندیشه و عقیده‌ای به دیگران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  نویسنده در این کتاب در فصل اول به تعریف آزادی بیان و آزادی بیان را به آزادی‌های نامعقول و آزادی مغول تقسیم بندی کرده است و در مکاتب مختلف به تعریف آن پرداخته است و ضرورت‌های آزادی بیان را در این کتاب به طور مفصل بیان داشته است.   نظری مهر در مقدمه این کتاب آزادی بیان را اینگونه عنوان کرده است: در کنار پذیرش عمومی مفهوم آزادی بیان و از طرف دیگر توافق عمومی نیز وجود دارد که باید برای آزادی بیان حد و مرزی مشکل مشخص کرد. به عنوان مثال ایالات متحده آمریکا محدودیت‌های ذیل برای ایران وضع شده‌اند، سخنانی که به منافع اشخاص ضرر بزنند مانند تهمت و افترا و سخنانی که به جامعه به صورت کلی صدمه می‌زنند مانند سخنان وقیحانه نیز در سخنانی که مخل نظم عمومی باشند مثلاً سخنانی که باعث ایجاد وحشت عمومی شود یا سخنانی که به صورت مستقیم حکومت آمریکا را مورد تحقیق قرار دهند و اگر چه مواردی نادر بوده و برای موارد استناد به قانون جهت خاموش کردن مخالفان دولت برای تضمین امنیت ملی وجود داشته است است، اما برخلاف برخی از کشور‌ها قوانینی که به ساکت کردن ادیان سازمان یافته توجه دارند یکی از مجادله آمیز‌ترین و بحث برانگیزترین مسائل در جوامع لیبرال امروزی مشخص کردن دقیق حد و مرز‌های آزادی بیان است.   در بخشی از کتاب آمده است: آزادی بیان حق طبیعی است که همه افراد آدمی به مقتضای انسان بودن خود به طور یکسان از آن برخوردارند و موجب آن در بیان اندیشه و فکر خود تا جایی که موجب نقض حقوق دیگران و اصول ارزشی مورد احترام جامعه نشود مجازند. برای همه افراد انسان است همه افراد به طور یکسان از آن برخوردارند که می‌توان اندیشه و فکر خود را ابراز کنند محدود به دو چیز است اول موجب نقض حقوق دیگران نشود؛ و در بخش دیگری ز کتاب عنوان کرده است: آزادی در لغت به معنای هویت اختیار خلاف بندگی و تفریط عبودیت و اسارت اجرای قدرت عمل و ترک عمل واژه آزادی به مفهوم مختلفی اشاره دارد که شامل مفاهیم پایه خودمختاری حکومت بر خود و استقلال از یک سو و توانایی کلی در انجام کار‌ها داشتن انتخاب‌های مختلف و توانایی کسب هدف‌های انسانی از سوی دیگر می‌باشد.   این نویسنده در فصل دوم، آزادی بیان را در اسلام و اعلامیه جهانی حقوق بشر از نظر معصومین، اهل تسنن قرآن و اندیشمندان اسلامی و فیلسوفان غربی تعریف کرده است. همچنین در فصل سوم مفهوم و قوانین مربوط به آزادی بیان را در قانون اساسی، آزادی عقیده، آزادی مطبوعات، حق دادخواهی، اصل برائت و دیگر موارد را بیان داشته و در پایان فصل کتاب آزادی بیان به تعریف و مفهوم آزادی بیان در اسناد بین المللی، منشور سازمان ملل، اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی تعریف کرده است.   آزادی بیان حق طبیعی است که همه افراد آدمی به مقتضای انسان بودن خود، به طور یکسانی از آن برخوردار و به موجب آن در بیان اندیشه و فکر خود، تا جایی که موجب نقض حقوق دیگران و اصول ارزشی مورد احترام جامعه نشود، مجازند بر اساس این تعریف: آزادی بیان یک حق طبیعی برای همه افراد انسان است و همه افراد به طور یکسان از آن برخوردارند که می‌توانند اندیشه و فکر خود را ابراز کنند بنابراین محدود به دو چیز است که اول موجب نقض حقوق دیگران نشود.

در سوره زمر فرمود: «فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه اولئکک الذی هدیهم الله و اولئک هو اولواالالباب» بشارت ده به آنان که سخن را می‌شنوند و از بهترین آن پیروی می‌نمایند اینان کسانی هستند که خداوند هدایتشان فرموده و اینان همان خردمندانند از این آیه استفاده می‌شود، که انتخاب و پیروی بهترین گفتار در جایی ممکن است که آزادی بیان و گفتار وجود داشته باشد تا در مقایسه با یکدیگر بهترین سخنان مشخص و پیروی گردد. حیثیت و آبروی انسان در جامعه اسلامی حرمت و احترام دارد و کسی حق ندارد، این آبرو و حیثیت را به بهانه آزادی بیان هتک نماید.   از این بیان‌ها استفاده می‌شود که حفظ کرامت، آبرو و حیثیت دیگران از محدودیت‌های آزادی بیان است. آزادی بیان یک حق طبیعی برای همه افراد انسان است و ثانیا همه افراد به طور یکسان از آن برخوردارند که می‌توانند اندیشه و فکر خود را ابراز کنند و ثانیا محدود به دو چیز است. اول آنکه موجب نقض حقوق دیگران نشود و دوم موجب نقض اصول ارزشی مورد احترام جامعه نشود.

برخی گفته اند آزادی بیان به این معناست که افردا گذشته از این که به خاطر دانستن عقیده مخالف، چه در امور دینی و چه در امور سیاسی نباید تحت پیگرد قرار گیرد. بلکه باید بتوانند در عمل عقیده خود را ابزار نماینده و برای اثبات و احیانا به دست آوردن همفکران دیگر درباره آن تبلیغ کنند.   آزادی از بزرگترین نعمت‌های زندگی و گرانبهاترین سرمایه‌ای سعادت مادی و معنوی انسان و میل به آزادگی و حریت با سرشت بشر آمیخته شده و از محبوب‌ترین و گواراترین تمایل طبیعی آدمی است در اندیشه اسلامی تکریم انسان و آیات متعدد قرآن و روایت منصوره نگران است مفهوم بسیار لطیف و در عین حال وسیع و گسترده دارد که همه ارزش‌ها و خوبی‌ها و کمالات انسانی و آزادی را در خود جای داده و سلیس محکم و متقن در معنی و بیان مقام و منزلت انسان.   اصل آزادی بیان آنچه که از تنوع فکری اندیشه‌های سیاسی اجتماعی اقتصادی فرهنگی و سرانجام مذهبی دارد در نتیجه آزادی بیان به دست آمده است جوامع بشری گوناگون است که‌های انسان‌ها متفاوت است هر کشوری سرود ملی جداگانه دارد هر کشوری پرچم جداگانه دارد برای انسان صاحب خرد است جامعه بدون اختلاف جامعه جانوران است برای اینکه جانوران خرد ندارند انسان خرد دارد و این فرد می‌تواند دیگر سرچشمه اختلافات در میان انسان‌ها باشد البته اختلاف همیشه امر بدیهی است آنگونه که گفتن از برخورد اندیشه‌ها جرات حقیقت پدید می‌آید و این برخورد زمانی صورت می‌گیرد که اندیشه‌ها بیان شود و با یکدیگر اثر بگذارند.   منشور سازمان ملل متحد سندی است که هدف و سازمان‌ها و نحوه کار سازمان ملل متحد و نهاد‌های وابسته به آن را تعیین می‌کند و اساسنامه سازمان میلاد است بنابراین مفاد این منشور اول و اساس آن برای توسعه و گسترش حفاظت از حقوق بشر بین‌المللی در نظر گرفته شده است.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: پول نیوز آزادی بیان کتاب آزادی بیان اندیشه و فکر خود بین المللی همه افراد حق طبیعی حقوق بشر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۰۱۰۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت توجه به هنر حکمی در دانشگاه‌ها

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه درجمع اساتید دانشگاه هنر ایران اظهار کرد: هنر با خیال تلاقی دارد اما فلسفه و ریاضیات با عقل و استدلال سروکار دارد، علوم تجربی نیز شامل حواس، مشاهده و آزمایشگاه به انضمام ریاضیات است.

وی ادامه داد: منبع اصلی هنر حواس ظاهری نیست بلکه تخیل است، تخیل کارش این است که دستاوردهای حواس ظاهری را می‌گیرد و این دستاوردها را ترکیب، تجزیه و خلقِ صورت می‌کند. این صورتِ خیالی ممکن است با زبان ریاضی آمیخته شود مانند دستگاه‌های موسیقی است، نُت‌های موسیقی ایرانی با ریاضیات پیوند دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مثلاً در هنرهایی مانند هنرهای نمایشی خیال منبع اصلی است ولو اینکه واقعیت را به تصویر بکشند چراکه به موضوع از لحاظ خیالی پروبال می‌دهند.

استاد خسروپناه با بیان اینکه قوام هنر به منبع معرفتی تخیل برمی‌گردد، گفت: اگر کسی سوال کند تخیل در هنر حکمی و هنر غیرحکمی تفاوت دارد؟ باید پاسخ داد که در هنر حکمی تخیل زیر سایه تعقل است چراکه قوام حکمت، عقل است و خرد ناب متشکل از عقل نظری، عملی و معاش و معاد است.

وی ادامه داد: در دنیای غرب، دکارت بر عقل نظری تأکید داشت، کانت عقل عملی را مطرح کرد، ماکس وبر عقل معاش و برنامه‌ریز را مطرح کرد و تاکنون فیلسوفان غربی عقل معاش را در نظر دارند و خبری از عقل معاد نیست. اگر تخیل ذیل سایه عقل نظری باشد هنر دکارتی، ‌ ذیل عقل عملی باشد هنر کانتی و ذیل عقل معاش باشد هنر ماکسی ایجاد می‌شود اما اگر تخیل ذیل خرد ناب شد هنر، حکمی خواهد بود. از طرفی تخیل ذیل تعقل نباشد و ذیل سایه توهم باشد، این هنر نیز غیرعقلانی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: در دانشگاه‌ها، هنر ذیل سنت، مدرن یا پست مدرن تدریس می‌شود اما اگر سراغ هنر حکمی نرویم حتما هنر آسیب خواهد دید، ما در تاریخِ هنر حکمی زندگی می‌کنیم، حکیمان ما ابوعلی سینا و خواجه نصیر الدین طوسی بودند، اکثر سازهای ایرانی زاییده تخیل مبتنی بر حکمت است و این سازها غنای لهوی ندارند. اگر روی این موضوعات کار کنیم دنیا گوش شنوا دارد و آماده شنیدن هنرِ حکمی است.

کد خبر 6100137

دیگر خبرها

  • نگاه ابزاری به زن و دختر را قبول نداریم
  • ضرورت توجه به هنر حکمی در دانشگاه‌ها
  • ضرورت توجه به هنرِ حکمی در دانشگاه‌ها
  • جامعه متمدن در گرو توجه به مقام معلم است
  • نشانه جامعه متمدن در گرو توجه به مقام معلم است
  • صیانت از آزادی‌های مشروع در سند تحول قضایی
  • کاظم نظری از اداره کل هنرهای نمایشی به دانشگاه رفت
  • هم قسم در رختکن: لیگ قهرمانان برای رویس!
  • مقامات آمریکا اعتقاد عملی به حقوق بشر ندارند
  • چرا برخی افراد سریع‌تر از دیگران می‌دوند؟